Οι γαλαξίες είναι τα δομικά στοιχεία του σύμπαντος και αποτελούν τεράστια βαρυτικά συστήματα αστέρων, γαλαξιακών αερίων, αστρικής σκόνης και (πιθανώς) αόρατης σκοτεινής ύλης. Στα ελληνικά σημαίνει άξονας απο γάλα.
Ο πρώτος που κατάφερε να προβλέψει ότι η γαλακτόμορφη ζώνη αποτελείται από ένα μεγάλο πλήθος αστέρων ήταν ο Δημόκριτος . Αυτό το πλήθος των αστέρων βρίσκονται αρκετά μακριά μας με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να του ξεχωρίσει κάποιος με γυμνό μάτι. Τον 16ο αιώνα ήταν ο Γαλιλαίος ήταν ο πρώτος που κατόρθωσε με τη δίοπτρά του να ξεχωρίσει την φωτεινή ζώνη σε αστέρες. Οι αστέρες αυτής της ζώνης βρίσκονται στο Γαλαξία μας.
''Ο γαλαξίας μας''
Ο γαλαξίας μας περιλαμβάνει
1) Τη μεσοαστρική ύλη
2) Τους αστέρες που μπορούμε να τους διακρίνουμε με γυμνό μάτι σε ολόκληρο τον ουράνιο θόλο όπου ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.
3) Και τους αστέρες στους οποίους αναλύεται η φωτεινή γαλακτόμορφη ζώνη του ουρανίου θόλου με τηλεσκόπιο
Γαλαξιακό επίπεδο είναι το επίπεδο που χωρίζει την γαλακτόμορφη ζώνη σε δύο μεγάλες ίσες ζώνες.
Το πλήθος των αστέρων χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες που λέγονται πληθυσμοί
Πρώτος πληθυσμός
Ανήκουν οι αστέρες των πυκνών περιοχών όπως το κέντρο του γαλαξία κλπ. Ο Ήλιος μας ανήκει στον πληθυσμό αυτό. Είναι αστέρες μεγάλης λαμπρότητας της πρόσφατης γενιάς και σχηματίστηκαν από τον εμπλουτισμό του μεσοαστρικού αερίου, το οποίο υπέστη διάφορα είδη διεργασιών συμπεριλαμβανομένων εκρήξεων υπερκαινοφανών αστέρων. Έτσι αυτά τα ουράνια σώματα είναι πλούσια σε νικέλια, σίδηρο και ορισμένα άλλα βαρύτερα στοιχεία.
Δεύτερος πληθυσμός
Οι αστέρες του Πληθυσμού IΙ έχουν σχετικώς λιγότερα «μέταλλα» στη σύστασή τους. Η σχετική περιεκτικότητα πρέπει να τονίζεται, καθώς ακόμα και οι αστέρες με τη μεγαλύτερη γνωστή μεταλλικότητα περιέχουν μικρά ποσοστά οποιοδήποτε άλλου στοιχείου εκτός του Η και του Ηe. Ωστόσο, τα φτωχά σε τέτοια βαρύτερα στοιχεία σώματα είναι πολύ μεγαλύτερης ηλικίας και θεωρείται ότι σχηματίσθηκαν σε μια προγενέστερη περίοδο του Σύμπαντος. Οι αστέρες του ενδιάμεσου Πληθυσμού I δεν είναι σπάνιοι στο κεντρικό εξόγκωμα του Γαλαξίας μας, ενώ οι αστέρες του Πληθυσμού ΙΙ που βρίσκονται στη γαλαξιακή άλω είναι σαφώς γηραιότεροι και έτσι μικρότερης μεταλλικότητας. Τα σφαιρωτά σμήνη αποτελούνται κυρίως από αστέρες του Πληθυσμού ΙΙ.
0 Comments